Gündem

Veriden para kazanma nedir?

Veriden Para Kazanma: Nasıl Yapılır?

İngiliz matematikçi ve girişimci Clive Humby, 2006 yılında “kişisel verilerin yeni petrol olduğunu” söylemişti. O zamanlar çoğumuz bunun ne anlama geldiğini anlamamıştık ama zaman Humby’nin haklı olduğunu kanıtladı. Günümüzde, çevrimiçi 7Slots casino giriş  oynamak gibi basit bir işlem sırasında bile sayısız bilgiyi çevrimiçi olarak paylaşıyoruz. Bu paylaşılan bilginin ne kadar değerli olduğunu kendi özel sektörüne bakarak bile anlayabilirsiniz. Veriden para kazanma adı verilen bu sektör, tam anlamıyla kişisel bilgilerimizden para kazanıyor.

 

Zaten veri pazaryerleri diye adlandırılan yerlerin var olduğunu ve belirli kriterleri (yaş, cinsiyet, gelir durumu vb.) karşılayan kişilerin verilerinin ücretsiz olarak satın alınabileceğini biliyor muydunuz? Örneğin yeni ürününüzün 15-18 yaş arası erkeklere hitap ettiğini düşünüyorsanız bu kullanıcı grubunun verilerini birkaç dakika içinde satın alabilirsiniz. Bu, verilerden para kazanmanın basit bir örneğidir ve ilginç olan, buna izin vermemizdir: bilerek veya bilmeyerek, kişisel bilgilerimizin pazarlanmasına izin veriyoruz. Ancak çok hızlı gidiyoruz: Önce temel bilgilerle başlayalım.

Veriden Para Kazanma Nedir?

Teknolojinin ilerlemesi ve teknolojik uygulamalar, hem fiziksel hem de dijital dünyada yaptığımız her şeyi takip edebilmemizi mümkün hale getirdi. Bunun en basit örneği kredi kartlarımızla harcama yapmaktır. İnternetten alışveriş yapmasanız bile kartınızı POS makinesinde kullandığınızda hem bankaya hem de kartı veren kuruluşa birçok veri sağlamış olursunuz. Sizin gibi milyonlarca kullanıcı var ve tüm bu veriler bir araya getirildiğinde örneğin 30-35 yaş arası erkeklerin süpermarketlerde en çok hangi ürünü satın aldığı kolaylıkla ortaya çıkabiliyor. Çevrimiçi satın alımlar için bilgi toplamak ve bunu tüketici kişilikleri oluşturmak için kullanmak daha da kolaydır.

 

Veri toplamak internetten önce de şirketlerin yaptığı bir şeydi ancak bu veriden para kazanmak son yıllarda ortaya çıkan bir uygulama. Geçmişte toplanan veriler yalnızca belirli bir kurum tarafından kullanılıyordu; bu kurum da bu verileri toplayan kurum olacaktı. Örneğin bir banka, kredi kartınızla en çok ne satın aldığınızı tespit edip size o ürüne özel bir promosyon sunabilir.

 

Günümüzde veri toplayıcılar bu bilgileri sadece kendileri için kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda satışa da sunuyorlar. Kredi kartı – banka örneğine dönecek olursak, bankanız topladığı verileri doğrudan süpermarkete satabilir ve marketin hangi ürünleri stoklaması gerektiğini anlamasını sağlayabilir. Bu, en basit haliyle veriden para kazanmadır: çeşitli yöntemlerle toplanan davranış modellerinin satışı.

Kişisel Bilgilerden Nasıl Para Kazanabilirsiniz?

Bankacılık hizmetleri tarafından toplanan verilerin bankacılık dışı sektörlere satılması, veriden para kazanmanın çok basit ve masum bir örneğidir. Günümüzde veri toplamanın birçok farklı yolu var ve bu veriler AI & ML gibi tekniklerle çok detaylı profiller oluşturmak için kullanılabiliyor. Hatta işi sadece bu olan şirketler ortaya çıktı.

 

Diyelim ki aylık geliri 2.000 doların altında olan 18-20 yaş arası kadınlara yönelik bir kozmetik ürün geliştirmek istiyorsunuz. Bu ürünün özelliklerini ve doğru pazarlama modelini belirlemek için bu tanıma uyan 100.000 kişinin verilerini satın alabilirsiniz. Bu işi yapan şirketlere veri pazaryerleri deniyor ve veriler belirli bir kişiyle ilişkilendirilemeyecek şekilde anonimleştirilse de içerikleri korkutucu derecede detaylandırılabiliyor.

 

Bu veriler size örneğin ürününüzü belirli bir platformda belirli bir influencer ile tanıtıyorsanız en az %60 daha başarılı olacağını söyleyebilir. Bu inanılmaz derecede ayrıntılı bir bilgidir ve pazarlama kampanyalarını çok daha etkili hale getirebilir. Bu bilgi için bir servet ödemeye hazır birçok şirket var; bu, para kazanmanın en iyi örneğidir.

 

Uygulamada veri toplayıcılar topladıkları bilgileri öncelikle kendi hizmetlerini geliştirmek için kullanırlar, daha sonra bunları anonimleştirerek üçüncü taraflara satarlar. Buna izin veren biziz: okumadan imzaladığımız kullanım şartları ve koşulları, kişisel bilgilerimizin toplanmasına ve satılmasına izin verdiğimiz hükümler içermektedir. Facebook’ta bir bağlantıya tıkladığımızda, bir ürün satın aldığımızda veya hatta bir web sitesini ziyaret ettiğimizde birçok veri paylaşıyoruz. O sitede hiçbir şey yapmasak bile kullandığımız işletim sistemi, coğrafi konumumuz ve tarayıcı türümüz otomatik olarak paylaşılmaktadır. Bu veriler bile paraya dönüştürülebilir. Bunları kullanarak örneğin Litvanya’daki bilgisayar kullanıcılarının kaçının Firefox tarayıcısını kullandığını öğrenebilir ve bu verilerden para kazanabiliriz. Üçüncü tarafların yanı sıra kullandığımız tarayıcılar bile internette yaptığımız her şeye ilişkin verileri toplayıp satıyor. Tüm ücretsiz tarayıcılar bunu yapıyor ve artık ücretli bir tarayıcı yok. Temel olarak, eğer bir şeye para ödemiyorsak, ürün biziz.