Kültür ve Sanat

Hilmi Zafer Şahin’in “Geleneksel Türk Tiyatrosu” adlı kitabı raflardaki yerini aldı

Raif Akyüz’ün haberine göre Hilmi Zafer Şahin ‘in yazmış olduğu Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı , Okuryazar Yayınevi tarafından 2023 yılının Aralık ayının son günlerinde yayımlandı .

Kitap , Orta Asya ‘dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyaya yayılan Türk topluluklarının gösterim sanatlarına ilişkin birikimini ele alıyor . Türk tarihinin izinden giderek ele alınan konular , farklı toplulukların , halkların ve coğrafyaların gösterim sanatlarının Türklerle tiyatro bağlamında etkileşimini , değişen zaman olgusu içinde okurlarla paylaşıyor .

Türk Tiyatrosu’nun kaynakları ve gelişim süreçlerini , kronolojik bir anlatımla sunan Geleneksel Türk Tiyatrosu kitabı , Kukladan Köy Seyirlik Oyunları’na , Karagöz’den Orta Oyunu’na ve 19.yüzyıl da Batılı anlatımı örnek alan Tuluat Tiyatrosunu genel özellikleriyle tanıtıyor . Her bölümde Türk Tiyatrosu’nun farklı bir türünü okura tanıtan kitap , yalın ve anlaşır anlatımıyla okura yeni kapılar aralıyor , tiyatromuzun bugününü de oluşturan öğeleri tanımamıza katkı sağlıyor .

Kitabın yazarı Hilmi Zafer Şahin kitabın Ön Sözünde ” elinizdeki çalışmam, içerik olarak her alanda büyük bir tutkuyla çalışan araştırmacıların , bilim insanlarının , bilgisini becerisiyle harmanlayıp geleneksel sanatları yaşatan , geliştiren ,seyirciye ulaştıran ustaların emekleri ve biriktirdikleri üzerinde şekillendi “ derken , çalışmasının içeriğini de ortaya koyuyor . Diğer yanıyla bu durum, tarihin insanın sanatsal becerisinin , kişilerin yorulmayan tutkularının , tükenmeyen çabalarının gelenekle iç içe geçişinin öyküsü olarak anlatılmayı karşılıyor .

Konusunun uzmanı kişilerin çalışmalarını kısa ve öz bir anlatımla damıtarak bir araya getirip , okura ulaştıran yazar , tiyatro bölümleri öğrencileri, Türk Tiyatrosu’nun kaynaklarına ilgi duyan tiyatro ve sanat severler , edebiyat öğretmenleri ve Türk Edebiyatı bölümlerinde okuyanlar , drama eğitmenleri , tiyatro insanları adına anlaşılır bir dille konuya yaklaşıyor .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘nda 36 yıl dramaturg olarak görev yapan , farklı üniversitelerde kurumsal alanda eğitimci olarak çalışan Hilmi Zafer Şahin , 2012 – 2014 yılları arasında Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmenliği yaptı . Oyunları sahnelenen , tiyatronun farklı alanlarına ilişkin konulardaki çalışmaları yayımlanan Şahin , geleneksel tiyatromuzu ülkemiz “sanat ve kültür tarihinin vazgeçilmezi ” olarak görüyor .

Genel yayın yönetmenliğini Çağla Ağırgöl’ün , editörlüğünü Bülent Ulus’un üstlendiği “ Geleneksel Türk Tiyatrosu” kitabına , en yakınınızdaki kitabevleri ile Okur yazar Yayınevi ‘nin adresinden ulaşabilirsiniz .

Kitabın Ana Bilgileri
Hilmi Zafer Şahin , Geleneksel Türk Tiyatrosu , Okuryazar Yayınevi , 1919.sokak , No :73 /B Esenyurt 35515 / İstanbul