Gündem

Dental Ezel açıkladı ” Zirkonyum Diş Nedir ?”

Element, zirkonyum dioksit ve zirkonosen diklorür gibi çeşitli bileşikler oluşturur. 1940’lı yılların sonlarına doğru element, nötronlara karşı oldukça şeffaf olduğundan dolayı nükleer enerji uygulamaları için önemli bir mühendislik malzemesi halini gelmiştir. Zirkonyum nedir? Nerelerde kullanılır? Zirkonyum simgesi, sembolü ve periyodik tablodaki yeri nedir? Kullanım alanları ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar.

Zirkonyum Nedir?

Gümüşi renge sahip, dayanıklı ve dövülerek şekillendirilebilen güçlü bir geçiş metalidir. Küçük miktarlarda dahi korozyona karşı güçlü bir dirence sahiptir; bu sebeple alaşımlama maddesi olarak kullanılır. Nükleer enerji üretimi ise en yaygın kullanıldığı alandır. Nötronları soğurmaması ve aşınmaya karşı dirençli bir yapıya sahip olması nedeniyle nükleer yakıt çubuklarını içeren tüplerin imalatında kaplam malzemesi olarak zirkonyumlu alaşımlar kullanılmaktadır. Seramik endüstrisinde de malzemelerin dayanıklılığını artırmak için tercih edilir.

Zirkonyum Nerelerde Kullanılır?

Teknolojik gelişmelere paralel olarak elementin ve bileşiklerinin kullanımı giderek artmaktadır. Tüketimin yaklaşık %95’i zirkon, zirkonyum oksit ve zirkonyum bileşikleri olarak kullanılır. Geriye kalan %5’lik kısım ise zirkonyum metali olarak kullanılmaktadır. Yüksek performanslı vana ve pompalarda korozyona dayanıklı yapısı sebebiyle tercih edilmektedir. Zirkonyum elementinin büyük bir kısmı nükleer enerji üretiminde kullanılmaktadır. Bazı gıdaların birleştirilmesi için de zirkonyum elementinden faydalanılır